29.04.2018
Поділитися: 5
  • Facebook
  • Telegram
80299

Ти - не ти, коли голодний!

Сніданок однаково корисний і необхідний як дорослим, так і дітям. Ранковий прийом їжі, свого роду, служить поштовхом після тривалого сну для того, щоб організм включився до роботи. Однак часто ті батьки, які надто поспішають, демонструють дітям поганий приклад: на бігу заїдаючи бутербродом і запиваючи чашкою кави.

Повноцінний сніданок для дітей - це заряд бадьорості, прекрасне самопочуття і навіть хороші оцінки!

Якщо врахувати, що дитина в цьому віці зростає приблизно на 5-7 сантиметрів і додає близько 2-3 кілограмів на рік, якісне харчування стає життєво необхідним.

Коли ви зранку будите малюка до школи, їжі в його шлунку не було вже більше 8 годин. За ніч усі процеси в організмі сповільнюються. Організм необхідно «завести», активізувати метаболічні процеси: для цього потрібен повноцінний сніданок. Як стверджують дієтологи, це перший крок до нормалізації маси тіла для людей будь-якого віку. У нашому випадку, отримавши хороший сніданок, маленький школяр спокійно, не відчуваючи почуття голоду, досидить кілька уроків до шкільного прийому їжі. Він не буде перекушувати булками і заїдати голод шоколадками на маленьких перервах, що збереже травну систему в порядку і не викликатиме збільшення маси тіла. Дитині буде легко сконцентруватися на вивченні наук, оскільки  поживні речовини гарно вплинуть на мозкову діяльність. Учені довели - мінеральні речовини, вітаміни й амінокислоти, які містяться в продуктах для сніданку, позитивно впливають на функціонування мозку. Їжа - це те, що заряджає енергією всі органи, у тому числі впливає і на сіру речовину.

Від довгої відсутності їжі протягом ночі знижується рівень цукру в крові, а це призводить до млявості - ще одна причина погодувати маленького школяра якісним сніданком.

Ти - не ти, коли голодний!

Яким повинен бути сніданок дитини?

Їжа швидкого приготування і бутерброди не підходять для організму, що підростає та формується. Можливо, вона є ситною, але не корисною. На сніданок дитина повинна отримати білки, вітаміни, клітковину, мікроелементи, вуглеводи. Усе це міститься в молочних продуктах, фруктах, овочах, кашах.

У лікарів-гастроентерологів є жарт: якби всі їли кашу вранці, ми б залишилися без роботи. Каша корисна як за складом мінеральних речовин, так і безпосередньо для травлення. Якщо дитина неохоче їсть каші, прикрасьте страву улюбленими ягодами або фруктами.

Багато мам запитують, що приготувати дитині на сніданок. До  традиційного омлету можна додати овочі або трохи м'яса. Дитина не вийде з-за столу поки не доїсть свою порцію, якщо до звичайної сирної запіканки  додати ягоди або мед.

Діти обожнюють мамині налисники. Зробіть млинчики з сиром, полийте малиновим варенням і в малюка буде справжнє свято на початку дня.

Ранковий напій повинен тонізувати, а для цього гарно підійде какао або чай.

Ти - не ти, коли голодний!

Найкращі продукти для збалансованого сніданку

Корисні сніданки для дітей будуть такими, якщо готувати їх із правильних продуктів:

  1. Молоко й молочні продукти. Білки являють собою незамінні речовини у побудові дитячого організму. Молоко, масло і сметану діти шкільного віку повинні їсти щодня.
  2. Жири. Жирні кислоти і вітаміни є незамінним джерелом енергії і калорій.
  3. Яйця. Рекомендовано з’їдати 1 раз на день під час сніданку як поживний продукт.
  4. Фрукти та овочі, багаті вітамінами і клітковиною, сприяють виробленню енергії і поліпшенню травлення.
  5. Каші, картопля і макарони своїми складними вуглеводами сприяють правильному розвитку організму, який підростає.

Основні принципи здорового сніданку

Смачний сніданок для дітей має свої принципи:

  1. Їжа повинна забезпечувати дітей необхідною кількістю енергії для рухових і психологічних процесів.
  2. Склад їжі необхідно збалансувати. У ній обов’язково повинні бути жири, білки і вуглеводи.
  3. Раціон потрібно урізноманітнювати, щоб учень отримував усі вітаміни, мінерали та мікроелементи.
  4. Потрібно пам'ятати, що фрукти, овочі треба мити, м'ясо перед обробкою теж. Також необхідно дотримуватися терміну придатності та слідкувати за санітарними вимогами.
  5. Потрібно звертати увагу на індивідуальні особливості дитини. У когось може бути непереносимість лактози або алергія на інші різні продукти.

Ти - не ти, коли голодний!

Яким має бути сніданок у різному віці?

Залежно від віку дитини змінюються не тільки смакові пріоритети, але й сам раціон харчування. Звичайно, білки, жири, вуглеводи, вітаміни і мінерали - це незмінна частина сніданку в будь-якому віці. Але все ж таки варто звернути увагу на деякі зміни під час першого прийому їжі.

Діти віком 5-7 років

Пам'ятайте, що не варто примусово годувати дошкільника, як часто робили наші бабусі і дідусі: «Не вийдеш з-за столу, поки не доїси кашу».

Наш організм знає, яка порція йому необхідна для підтримки активної діяльності протягом дня. У зв'язку з цим важливо створити за сімейним столом таку атмосферу, під час якої їжа не нестиме в собі ознаки чогось обов'язкового. Їжа - це всього-на-всього лише інструмент для підтримки життя, до того ж процес споживання їжі приносить нам неусвідомлене задоволення. Тому так важливо вчасно поговорити про це з дитиною, пояснити їй важливість тих чи інших продуктів для організму, але не годувати через силу. Дотримуючись режиму, дитина дошкільного віку буде сама знати, що наступного разу вона поїсть тільки в певний час і буде прагнути не залишитися голодною.

Ти - не ти, коли голодний!

Діти віком 7-12 років

Складаючи меню для дитини 7-12 років, варто знати про кількість необхідних для споживання у цьому віці калорій. Школяреві молодших класів, зважаючи на розумову і фізичну добову активність, енергетичні витрати на функціонування всіх органів і систем, емоційні навантаження, необхідно отримувати з їжею 2000-2400 ккал. Причому слід враховувати пропорції: сніданок - це 25% від загального добового обсягу ккал.

Годуйте учнів молодших класів різноманітною їжею, щоб дитина із задоволенням йшла до школи ситою, повною сил та енергії.

Діти віком 12-15 років

Сніданок для підлітка обов'язково повинен включати в себе молоко та молочні продукти, багату вуглеводами їжу й рослинні жири. На додаток дитині можна запропонувати овочі або фрукти. Після 13 років добова кількість споживаних калорій збільшується до 2300-3000 калорій, а обсяг сніданку повинен бути 500-550 грамів.